Creatief met havermout

Creatief met havermout

Havermout

Haver komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en is een eeuwenoud gewas. Haver werd al ver voor Christus ontdekt. Haver is bij toeval meegekomen naar Europa. Toen die tijd werd het voornamelijk gebruikt al veevoer. Paarden hadden veel baat bij dit ‘krachtvoer’. Tegenwoordig is haver populairder dan ooit en weten wij dat dit een gezond voedingsmiddel is. Er worden geen broden gebakken van haver omdat haver geen gluten bevat. Aangezien haver vaak vermengd wordt of word bereidt in fabrieken waar ook tarwe bereid wordt, moet je oppassen met het eten van haver als je gluten intolerant bent. Er is ook 100% glutenvrije haver op de markt.

Havermout wordt gemaakt van haver. Om van haver havermout te maken moet het eerst worden gewassen, gepeld en verhit. Hierna wordt het nog geplet en eventueel geknipt.

Havermout is erg lekker en kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Havermoutpap is jullie vast wel bekend en supergezond als ontbijt. Warm 300 ml melk (gebruik amandelmelk als je lactose intolerant bent) op en voeg hier vervolgens 50 gram havermout aan toe. Om het nog smakelijker te maken kan jij bessen, gedroogd fruit, noten of bijvoorbeeld honing er aan toevoegen. Van havermout kan je een lekkere mueslireep, pannenkoek of bijvoorbeeld een cakeje maken. Ook kan je haver door je smoothie, eiwit shake of kwark doen.

Andere manieren om havermout lekker te maken:

– De Strawberrylover is ook een echte aanrader: Voeg een beetje citroensap, verse aardbeien en gesneden munt toe aan je havermout en smullen maar!
– Of voor bij een kopje koffie is het ‘appeltaartje’ ook prima: Voeg na het koken van je havermout stukjes appel, rozijnen en een snufje kaneel toe. Goed roeren et voliá, je havermout heeft nu de smaak van appeltaart.

Video creatief met havermout

Voedingswaarde havermout per 50 gram:

Voedingsstof Per 50 gram
Kcal 190
Eiwit 6,5
Koolhydraat 31
Vet 3,5
Vezels 3,8

 

Zoals je zit bevat haver voornamelijk koolhydraten. Deze koolhydraten zijn essentieel voor duursporters (ook voor krachtsporters). Havermout is dan ook een goed maal om bijvoorbeeld voor een voetbalwedstrijd te nemen. Neem dit niet vlak voor de wedstrijd, maak ongeveer anderhalf uur van te voren. Veel topsporters gebruiken havermout als ontbijt of als snack.

Havermout is een vezelrijk voedingsmiddel. Vezels zorgen voor een soepele en regelmatige stoelgang. Een portie van 40 gram havermout komt overeen met 2 volkoren boterhammen. Aan boterhammen wordt echter enorm veel zout (natrium) toegevoegd wat kan zorgen voor een te hoge bloeddruk.

Tip: Laat de havermout even weken in water, dan komen de voedingsstoffen beter toch zijn

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram