Battle rope complex
Battle rope complex

De battle rope, een lang zwaar touw om trainingsoefeningen mee te doen. We zien dat de battle rope steeds meer terrein wint in de sportschool. De battle rope is over komen waaien vanuit Amerika, waar vrijwel iedere fitnessrage ontstaat. In het begin zagen we de battle rope veel gebruikt worden bij ‘crossfit gyms’ of ‘bootcamp clubs’, maar steeds meer sportscholen schaffen een battle rope aan.

Op internet zijn tientallen battle rope oefeningen te vinden. De ene oefening nog ingewikkelder dan de ander. Maar zomaar aan een battle rope gaan trekken heeft geen zin. Je moet wel een doel voor ogen hebben

Wat train je met de battle rope?

De battle rope is zeer geschikt om het krachtuithoudingsvermogen mee te trainen. Dit komt door de relatief lange tijd van de oefening ten opzichte van traditionele krachttraining. Iedere battle rope oefening spreekt de spieren weer op een andere manier aan. Dit komt door de beweging die je met het touw maakt en door de bewegingen die je met de rest van je lichaam maakt.

Een battle rope complex

Een ‘complex’ is het doen van verschillende oefeningen direct achter elkaar. Er bestaan verschillende dumbbell complexen. Wij hebben één van deze dumbbell complexen in een Video Dumbbell Complex uitgelegd. Battle rope oefeningen zijn intensief. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om deze battle rope complex met ‘slechts’ drie oefeningen te vullen.

Oefening 1: Battle rope alternated

Plaats de voeten op schouderbreedte, zak licht door je knieën en beweeg de armen met grote bewegingen op en neer.

Oefening 2: Battle rope slam

Plaats de voeten op schouderbreedte, zak licht door de knieën, breng de handen helemaal omhoog en sla het touw zo hard mogelijk op de grond.

Oefening 3: Battle rope Russian twist

Ga op de grond zitten, benen gestrekt voor je, licht achterover leunen zodat er spanning komt op de buikspieren en breng het touw van links naar rechts.

Uitvoering battle rope complex

Alle drie de oefeningen doe je vijf seconden. Na één setje heb je 10 seconden rust. Aan de hand van je trainingstijd, uithoudingsvermogen en trainingsdoel, voer je minimaal drie setjes uit.

Video: Battle Rope Complex

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training. Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen