7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!
7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!
23 februari 2015 

7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!

Bananen staan in de Nederlandse fruit top-10 op plek drie. Helaas kleuren mooie gele bananen snel bruin en worden ze beurs, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Wij van TLV geven jou zeven tips om je bananen langer houdbaar te houden. Het zou natuurlijk jammer zijn als je de bananen weg moet gooien.

Tip #1: bewaar je bananen apart

Bewaar je bananen apart van al het andere fruit. Ethyleen is een gas dat door fruit wordt geproduceerd. Ethyleen is een soort signaal voor fruit om te starten met rijpen. Fruit rijpt ook van het gas van ander fruit. Hoe meer fruit je bij elkaar legt, des te sneller het rijpt. Handig wanneer je rijpe bananen nodig hebt voor een lekkere bananenpannenkoek of bananenbrood.

Wil jij je bananen langer goed houden? Leg ze apart van de rest. Bananen rijpen dan alleen nog door het eigen gas. Minder gas zorgt voor langer houdbaar fruit, dus niet alleen voor je bananen.

Tip #2: Voorzichtig met je bananen

De beurse plekken in een banaan versnellen het rijpingsproces. Wees voorzichtig met bananen vanaf het moment dat je ze in de winkel vastpakt. Koop alleen gave bananen en leg ze voorzichtig in je winkelmandje.

Tip #3: Bananen in de koelkast

Je hebt het vast wel eens gehoord dat je bananen niet in de koelkast kunt bewaren. FOUT!

Leg alleen je rijpe bananen in de koelkast. De schil wordt zwart, maar de banaan zelf behoudt zijn goede structuur. Zodra je de bananen weer op de fruitschaal legt, gaat het rijpingsproces weer verder.

Zijn de bananen nog niet rijp? Leg ze eerst op de fruitschaal tot ze rijp zijn. Onrijpe bananen rijpen in de koelkast niet verder. Wanneer je de bananen weer uit de koelkast haalt krijgen de onrijpe bananen nooit meer hun lekkere zoete smaak.

Tip #4: Bewaar je bananen in de diepvries

Bananen zijn uitermate geschikt om in te vriezen. Doe de plakjes banaan niet direct in een bakje of zakje. Leg de plakjes eerst op bakpapier in de vriezer. Doe de plakjes na een uur in de vriezer pas in een bakje of zakje. Nu plakken ze niet meer aan elkaar vast.

Tip #5: Winkeltip!

Koop nooit bananen met bruine plekken. Bananen met bruine plekken zijn vaak al overrijp. Overrijpe bananen zijn moeilijk te bewaren. Eet je de banaan dezelfde dag nog op? Pak dan een lekkere gele banaan. Deze zijn geschikt om direct op te eten.

Tip #6: Koop bananen van verschillende kleuren

Koop niet alleen gele of groene bananen. Pak bananen van verschillende kleuren en trossen.  Op die manier heb je voor iedere dag een rijpe banaan. Ideaal!

Tip #7: Plak de bovenkant van de banaan af

Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk vrij uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Lionyx
Door

Lionyx

op 23 Dec 2015

Dit zocht ik. Goede weetjes !

Huib
Door

Huib

op 11 Jul 2017

Top. Goeie tips.

sven
Door

sven

op 26 Mar 2018

Wat is dan de bovenkant van de banaan? Aangezien een banaan naar boven groeit, zie ik de steel dus als onderkant. In het filmpje worden de stelen afgeplakt, maar is dit omdat jullie aannemen dat dat de bovenkant is, of wordt de steel daadwerkelijk als bovenkant gezien?

Melvin Schol
Door

Melvin Schol

op 07 May 2018

Precies Sven, als je het zo bekijkt is het inderdaad de andere kant van de banaan.

Ikke
Door

Ikke

op 10 Aug 2018

weet je? Eet een appel

Saskya
Door

Saskya

op 16 May 2019

Slimme opmerking ! Ik denk dat he gelijk hebt. De onderkant is hier de bovenkant

Anouk
Door

Anouk

op 08 Apr 2018

Top tips! Alleen sommige kon je al verwachten zoals dat je met bananen goed om moet gaan en niet vaak laten vallen of dat je bananen niet met bruine vlekken moet kopen maar de rest is wel heel handig👍👍

Melvin Schol
Door

Melvin Schol

op 07 May 2018

Dankjewel Anouk!

w.v.d.warenburg
Door

w.v.d.warenburg

op 28 Apr 2018

bananen houdbaar in koelkast rol ze een voor een in keukenrol in het groentenla zeker een week houdbaar proberen waard

Melvin Schol
Door

Melvin Schol

op 07 May 2018

Bedankt Wim, gaan we proberen!

Patrick
Door

Patrick

op 23 Jun 2018

Enig idee waarom bananen tegenwoordig zo snel van groen naar bruin overgaan?

Tom
Door

Tom

op 17 Sep 2018

GGO's sjef

Pluck
Door

Pluck

op 07 Jul 2019

Ik vond het inpakken van de bovenzijde van de banaan heel onduidelijk, volgens mij moet je ze inpakken met zwart plastic toch? Ik leg mijn bananen in zwarte plastic in de koele gang blijven ze lang mooi.

Timmermans
Door

Timmermans

op 21 Jul 2019

Bij mij krijgen ze de tijd niet in overrijp te worden

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 24 Sep 2019

Goed om te weten dat ik mijn bananen het beste uit te koelkast kan laten. ik stop ze zelf eigenlijk alleen in de koelkast wanneer ze te snel rijp worden. Hopelijk kan ik andere soorten fruit wel in mijn koelkast bewaren.

Madie
Door

Madie

op 22 Apr 2021

Ook in 2021 iemand - ik dus - die je wil bedanken voor je informatie. Ik heb ze gelijk uit de koelkast gehaald want het waren geen echt rijpe en "Wanneer je de bananen weer uit de koelkast haalt krijgen de ONrijpe bananen nooit meer hun lekkere zoete smaak". Goed uitgelegd allemaal; over dat ethyleen-gas erg interessant!

Reactie plaatsen