Page content

7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!

article content

7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!

7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!

Bananen staan in de Nederlandse fruit top-10 op plek drie. Helaas kleuren mooie gele bananen snel bruin en worden ze beurs, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Wij van TLV geven jou zeven tips om je bananen langer houdbaar te houden. Het zou natuurlijk jammer zijn als je de bananen weg moet gooien.

Tip #1: bewaar je bananen apart

Bewaar je bananen apart van al het andere fruit. Ethyleen is een gas dat door fruit wordt geproduceerd. Ethyleen is een soort signaal voor fruit om te starten met rijpen. Fruit rijpt ook van het gas van ander fruit. Hoe meer fruit je bij elkaar legt, des te sneller het rijpt. Handig wanneer je rijpe bananen nodig hebt voor een lekkere bananenpannenkoek of bananenbrood.

Wil jij je bananen langer goed houden? Leg ze apart van de rest. Bananen rijpen dan alleen nog door het eigen gas. Minder gas zorgt voor langer houdbaar fruit, dus niet alleen voor je bananen.

Tip #2: voorzichtig met je bananen

De beurse plekken in een banaan versnellen het rijpingsproces. Wees voorzichtig met bananen vanaf het moment dat je ze in de winkel vastpakt. Koop alleen gave bananen en leg ze voorzichtig in je winkelmandje.

Tip #3: bananen in de koelkast

Je hebt het vast wel eens gehoord dat je bananen niet in de koelkast kunt bewaren. FOUT!

Leg alleen je rijpe bananen in de koelkast. De schil wordt zwart, maar de banaan zelf behoudt zijn goede structuur. Zodra je de bananen weer op de fruitschaal legt, gaat het rijpingsproces weer verder.

Zijn de bananen nog niet rijp? Leg ze eerst op de fruitschaal tot ze rijp zijn. Onrijpe bananen rijpen in de koelkast niet verder. Wanneer je de bananen weer uit de koelkast haalt krijgen de onrijpe bananen nooit meer hun lekkere zoete smaak.

Tip #4: bewaar je bananen in de diepvries

Bananen zijn uitermate geschikt om in te vriezen. Doe de plakjes banaan niet direct in een bakje of zakje. Leg de plakjes eerst op bakpapier in de vriezer. Doe de plakjes na een uur in de vriezer pas in een bakje of zakje. Nu plakken ze niet meer aan elkaar vast.

Tip #5: winkeltip!

Koop nooit bananen met bruine plekken. Bananen met bruine plekken zijn vaak al overrijp. Overrijpe bananen zijn moeilijk te bewaren. Eet je de banaan dezelfde dag nog op? Pak dan een lekkere gele banaan. Deze zijn geschikt om direct op te eten.

Tip #6: koop bananen van verschillende kleuren

Koop niet alleen gele of groene bananen. Pak bananen van verschillende kleuren en trossen.  Op die manier heb je voor iedere dag een rijpe banaan. Ideaal!

Tip #7: plak de bovenkant van de banaan af

Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk vrij uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.

Comment Section

15 reacties op “7 tips om je bananen langer houdbaar te houden!


Door Lionyx op 23 december 2015

Dit zocht ik. Goede weetjes !


Door Huib op 11 juli 2017

Top. Goeie tips.


Door sven op 26 maart 2018

Wat is dan de bovenkant van de banaan? Aangezien een banaan naar boven groeit, zie ik de steel dus als onderkant. In het filmpje worden de stelen afgeplakt, maar is dit omdat jullie aannemen dat dat de bovenkant is, of wordt de steel daadwerkelijk als bovenkant gezien?


Door Melvin Schol op 7 mei 2018

Precies Sven, als je het zo bekijkt is het inderdaad de andere kant van de banaan.


Door Ikke op 10 augustus 2018

weet je? Eet een appel


Door Saskya op 16 mei 2019

Slimme opmerking ! Ik denk dat he gelijk hebt. De onderkant is hier de bovenkant


Door Anouk op 8 april 2018

Top tips! Alleen sommige kon je al verwachten zoals dat je met bananen goed om moet gaan en niet vaak laten vallen of dat je bananen niet met bruine vlekken moet kopen maar de rest is wel heel handig👍👍


Door Melvin Schol op 7 mei 2018

Dankjewel Anouk!


Door w.v.d.warenburg op 28 april 2018

bananen houdbaar in koelkast rol ze een voor een in keukenrol in het groentenla zeker een week houdbaar proberen waard


Door Melvin Schol op 7 mei 2018

Bedankt Wim, gaan we proberen!


Door Patrick op 23 juni 2018

Enig idee waarom bananen tegenwoordig zo snel van groen naar bruin overgaan?


Door Tom op 17 september 2018

GGO’s sjef


Door Pluck op 7 juli 2019

Ik vond het inpakken van de bovenzijde van de banaan heel onduidelijk, volgens mij moet je ze inpakken met zwart plastic toch? Ik leg mijn bananen in zwarte plastic in de koele gang blijven ze lang mooi.


Door Timmermans op 21 juli 2019

Bij mij krijgen ze de tijd niet in overrijp te worden


Door Marie de Jonge op 24 september 2019

Goed om te weten dat ik mijn bananen het beste uit te koelkast kan laten. ik stop ze zelf eigenlijk alleen in de koelkast wanneer ze te snel rijp worden. Hopelijk kan ik andere soorten fruit wel in mijn koelkast bewaren.

Plaats een reactie


*