Bananen staan in de Nederlandse fruit top-10 op plek drie. Helaas kleuren mooie gele bananen snel bruin en worden ze beurs, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Wij van TLV geven jou zeven tips om je bananen langer houdbaar te houden. Het zou natuurlijk jammer zijn als je de bananen weg moet gooien.
Tip #1: bewaar je bananen apart
Bewaar je bananen apart van al het andere fruit. Ethyleen is een gas dat door fruit wordt geproduceerd. Ethyleen is een soort signaal voor fruit om te starten met rijpen. Fruit rijpt ook van het gas van ander fruit. Hoe meer fruit je bij elkaar legt, des te sneller het rijpt. Handig wanneer je rijpe bananen nodig hebt voor een lekkere bananenpannenkoek of bananenbrood.
Wil jij je bananen langer goed houden? Leg ze apart van de rest. Bananen rijpen dan alleen nog door het eigen gas. Minder gas zorgt voor langer houdbaar fruit, dus niet alleen voor je bananen.
Tip #2: Voorzichtig met je bananen
De beurse plekken in een banaan versnellen het rijpingsproces. Wees voorzichtig met bananen vanaf het moment dat je ze in de winkel vastpakt. Koop alleen gave bananen en leg ze voorzichtig in je winkelmandje.
Tip #3: Bananen in de koelkast
Je hebt het vast wel eens gehoord dat je bananen niet in de koelkast kunt bewaren. FOUT!
Leg alleen je rijpe bananen in de koelkast. De schil wordt zwart, maar de banaan zelf behoudt zijn goede structuur. Zodra je de bananen weer op de fruitschaal legt, gaat het rijpingsproces weer verder.
Zijn de bananen nog niet rijp? Leg ze eerst op de fruitschaal tot ze rijp zijn. Onrijpe bananen rijpen in de koelkast niet verder. Wanneer je de bananen weer uit de koelkast haalt krijgen de onrijpe bananen nooit meer hun lekkere zoete smaak.
Tip #4: Bewaar je bananen in de diepvries
Bananen zijn uitermate geschikt om in te vriezen. Doe de plakjes banaan niet direct in een bakje of zakje. Leg de plakjes eerst op bakpapier in de vriezer. Doe de plakjes na een uur in de vriezer pas in een bakje of zakje. Nu plakken ze niet meer aan elkaar vast.
Tip #5: Winkeltip!
Koop nooit bananen met bruine plekken. Bananen met bruine plekken zijn vaak al overrijp. Overrijpe bananen zijn moeilijk te bewaren. Eet je de banaan dezelfde dag nog op? Pak dan een lekkere gele banaan. Deze zijn geschikt om direct op te eten.
Tip #6: Koop bananen van verschillende kleuren
Koop niet alleen gele of groene bananen. Pak bananen van verschillende kleuren en trossen. Op die manier heb je voor iedere dag een rijpe banaan. Ideaal!
Tip #7: Plak de bovenkant van de banaan af
Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk vrij uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.
Lionyx
op 23 Dec 2015Huib
op 11 Jul 2017sven
op 26 Mar 2018Melvin Schol
op 07 May 2018Ikke
op 10 Aug 2018Saskya
op 16 May 2019Anouk
op 08 Apr 2018Melvin Schol
op 07 May 2018w.v.d.warenburg
op 28 Apr 2018Melvin Schol
op 07 May 2018Patrick
op 23 Jun 2018Tom
op 17 Sep 2018Pluck
op 07 Jul 2019Timmermans
op 21 Jul 2019Marie de Jonge
op 24 Sep 2019Madie
op 22 Apr 2021