De vijf supplementen die wel werken

5 werkende supplementen

Het aanbod supplementen die jou snel een ongekend resultaat beloven is gigantisch. Veel van deze supplementen claimen dat er onderzoek is gedaan naar een “geheim” ingrediënt. Vaak beweren de fabrikanten dat dit ingrediënt de spiermassa met 5 kg per maand laat toenemen en het vet laat smelten als sneeuw voor de zon. Laten wij jou maar snel uit je droom helpen: een quick-fix bestaat niet!

Wij geloven dat de juiste supplementen een toegevoegde waarde bieden en jou helpen om je doel te bereiken. De juiste supplementen helpen je namelijk tijdens je trainingen en bij je herstel. Welke vijf supplementen helpen wel?

Creatine monohydraat

Creatine helpt bij het verbeteren van kortdurende intensieve inspanning, zoals krachttraining. Het energiesysteem dat wordt aangesproken bij krachttraining is het anaerobe alactische systeem. ATP levert als eerste de energie aan de spieren en wordt na gebruik ADP. ATP is slechts zeer beperkt in de spiercel beschikbaar.

Om de spiercel toch van energie te kunnen voorzien treedt het volgende energiesysteem in werking. De hoeveelheid ATP kan namelijk snel worden aangevuld doordat het stofje ADP en CP(creatinefosfaat) met elkaar reageren. Met deze chemische reactie zorgt het lichaam voor nieuwe energie. Door de hoeveelheid creatine in het lichaam te vergroten door het nemen van creatine supplementen, zorg je ervoor dat het stofje CP toeneemt en het lichaam sneller ATP kan regenereren.

Creatinesuppletie van 2 á 5 gram per dag is voldoende. Het is een veilige, goedkope en effectieve manier om de prestaties in de sportschool te verbeteren. De ‘oplaadfase’ en de ‘rustpauze’ bij creatinegebruik zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Wij zien daarom geen directe reden om dit wel te doen.

Vitamine D3

Vitamine D komt voor in twee varianten, vitamine D2 en D3. Vitamine D is nodig om het calcium uit de voeding op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en onderhoud van de botten en het speelt een grote rol bij het immuunsysteem. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Naast het zonlicht halen wij ook vitamine D3 uit onze voeding. Gedurende de seizoenen waarin de zon minder schijnt is het verstandig om extra vitamine D3 te nemen in de vorm van vitamine supplementen.

Cafeïne

Cafeïne verhoogt de alertheid en gaat vermoeidheid tegen. Het heeft een zeer gunstig effect op het duurvermogen en krachttraining. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een krachtsporter bij 60% van het 1RM 12% meer herhalingen kan uitvoeren wanneer cafeïne is gebruikt. Daarnaast heeft cafeïne een zeer gunstig effect op de testosteronspiegel.

Cafeïne uit koffie wordt minder snel opgenomen dan die uit een cafeïne pil.

Visolie

In visolie zit onder andere Omega 3. Visolie heeft verschillende gunstige effecten op het menselijk lichaam. Visolie, voornamelijk de omega 3, gaat hart- en vaatziekten tegen. Visolie houdt volgens verschillende onderzoeken de gewrichten soepel. Bij zware krachttraining krijgen je gewrichten veel te voorduren.

Andere beweringen over visolie zijn dat het zorgt voor een: vermindering van vetopslag, verhoogde concentratie, verbeterde hersenfunctie.

Om voldoende omega 3 binnen te krijgen kun je twee keer per week (vette) vis eten of visoliesupplementen innemen.

Whey eiwit

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je spieren. Whey eiwit biedt een kwalitatief hoogwaardig aminozuurprofiel. Het innemen van whey eiwit is, vooral voor krachtsporters, een goede manier om in de dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien.

De dagelijkse eiwitbehoefte van een krachtsporter ligt rond de 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In deze behoefte kan worden voorzien door een zeer uitgebalanceerd dieet. Wanneer reguliere voeding iets tekort schiet, biedt whey eiwit een uitstekende oplossing om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Video: De 5 beste supplementen die wél werken!

Tips:

  • Goedkoop kan duurkoop zijn. Goedkope supplementen bevatten niet altijd de juiste hoeveelheden.
  • Creatine van Creapure. Creapure is de producent van verschillende merken creatine. Zolang de creatine van Creapure afkomstig is, ben je verzekerd van goede kwaliteit.
Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram