Recept kruidig stoofvlees met kidneybonen en cacao
Kruidig stoofvlees met kidneybonen en cacao, een geschikt gerecht als je een keer wat meer tijd hebt om te koken. De naam van de kidneyboon is afgeleid van de vorm van de boon, die min of meer op een nier lijkt. De boon is een bron van eiwitten en vezels. Als vlees worden magere runderlappen gebruikt die tevens een bron van eiwitten zijn. Het totaal aantal eiwitten in dit gerecht ligt daarom erg hoog. Door op het laatste cacao aan het gerecht toe te voegen, zorg je voor een unieke smaakbeleving!
Tip: Laat het vlees vooraf op kamertemperatuur komen.
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram magere runderlappen
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 ui (groot)
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 rode peper
- 150 gram winterwortel (1 stuk)
- 2 tomaten (groot)
- theelepels cacaopoeder
- 250 ml rundvleesbouillon
- 400 gram kidneybonen (blik)
- Zout en peper
Bereiding
- Bestrooi het vlees met zout en peper en snijd in blokjes.
- Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin.
- Schil ondertussen de winterwortel en snijd deze samen met de tomaat in stukken. Snijd ook de knoflook en ui fijn en de rode peper in stukjes.
- Schep het vlees uit de pan en fruit de ui en knoflook in het bakvet.
- Schep de komijn, koriander, kaneel, rode peper en wortel erdoor en bak even mee.
- Schep de tomaat en cacao erdoor en bak +/- 3-4 minuten.
- Schep het vlees terug in de pan, giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat op laag vuur +/- 2 uur zachtjes stoven.
- Haal de kidneybonen uit het blik en laat uitlekken en spoel het af.
- Roer de bonen 15 minuten voor het einde van de stooftijd erdoor en verwarm mee.
Voedingswaarden
- 2533 kcal
- 180 gram koolhydraten
- 210 gram eiwitten
- 83 gram vetten