Daar kun je zelf iets aan veranderen door de onderstaande tips op te volgen!
Constant moe? En kun je in de ochtend met pijn en moeite je bed uitkomen? Ben jij in de middag al vermoeid of heb je moeite om in slaap te komen? Train jezelf dan elke dag een beetje om stapje voor stapje een ochtendmens te worden, zodat je met meer energie de dag door zult komen en een betere nachtrust krijgt.
Je slaap positief beïnvloeden
Constant moe zijn kan een indicatie zijn van slaapproblemen. Slaapproblemen komen veel voor en hebben invloed op hoe jij je de hele dag voelt. Slaapprobleem kunnen negatieve gevolgen hebben op je werk en je welzijn. Slaap kan worden beïnvloed door verschillende factoren: stress, inspanning en een ongezond voedingspatroon hebben allemaal een negatief effect op je slaap. Hoe kun jij je nachtrust dan positief beïnvloeden? Dit heeft voornamelijk te maken met het eten en drinken dat je tot je neemt, de dagelijkse activiteiten, ritme, omstandigheden en ontspanning.
Eten en drinken
Om goed te kunnen slapen is het verstandig om in de avond geen eten of drinken te nuttigen met een stimulerende werking op de hersenen, zoals cafeïne. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan andere, maar over het algemeen zorgt cafeïne ervoor dat je alerter wordt en onderdrukt je gevoel van moeheid. Koffie bevat ook veel cafeïne bijvoorbeeld. Chocolade, thee, nicotine en Cola bevatten ook stoffen die een stimulerende werking op de hersenen hebben, waardoor je langer wakker kunt blijven. Cafeïne heeft een piek van 2 tot 4 uur. Meestal zijn na 5 uur de effecten weer verdwenen. Om geen nadelige effecten meer te hebben van cafeïne is het verstandig om ongeveer 5 uur voordat je gaat slapen geen cafeïnehoudende producten meer te nuttigen.
Bewegen
Als je contant moe bent is het goed om voldoende lichamelijke beweging te krijgen op een dag. Hierdoor neemt je hormoonspiegel (hormoonhuishouding) een natuurlijke vorm aan, waardoor je in de avond eenvoudiger in slaap zult vallen. Regelmatig bewegen kan helpen voor een goede nachtrust, tijdens de slaap kan het lichaam zich dan beter herstellen.
De timing en intensiteit van bewegen speelt wel een belangrijke rol op het effect van de kwaliteit van je slaap. Als jij merkt dat je meer energie en alerter wordt na het sporten, is het beter om dit niet in de avond te doen. Volgens een recente studie kan sporten in de ochtend zelfs helpen om slapeloosheid te verminderen. Je kunt volgens het ‘American National Sleep Foundation‘ het beste in de morgen of in de middag sporten. Bewegen in de ochtend of middag kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen en sneller in slaap te vallen.
Ritme
Volgens slaapexpert Christopher Winter voelt het frisser aan als je op een comfortabele manier wakker wordt. Maar hoe doe je dat dan? Zonder die vreselijke wekker op je telefoon te moeten horen? Wakker worden door (natuurlijk) licht is hiervoor de oplossing. Dit komt omdat licht, melatonine onderdrukt het hormoon waardoor je juist moe wordt. Omdat het in de herfst en in de winter ’s morgens nog vrij donker is, kun je het best kiezen voor een wekker met een lamp erin. Waarvan het licht geleidelijk aan feller wordt en natuur geluiden maakt totdat je de wekker uitzet.
Discipline is ook belangrijk om in een goed slaapritme te komen. Je had het waarschijnlijk al geraden, maar telkens je wekker opnieuw laten afgaan en een goed slaapritme gaan niet echt hand in hand. Stel je wekker in op de tijd dat je er echt uit moet en ga er dan meteen uit. Iedere ochtend op een ander tijdstip opstaan is ook enorm verwarrend voor je hersenen. Verslaap jij je vaak? Dan zou dit goed de reden kunnen zijn dat je slapeloosheid ontwikkeld. Als je de ene dag om 07:00 opstaat, en de volgende dag om 11:00, dan is het onmogelijk voor je lichaam om een natuurlijk ritme te ontwikkelen. Een goed ritme hanteren voor het slapen gaan en opstaan is heel belangrijk voor een goede nachtrust. Door het ontwikkelen van routine zorg je ervoor dat jouw lichaam gaat werken als een natuurlijke wekker, vooral als je de dag begint met lichamelijke inspanning zoals hardlopen.
Dr. Winter zegt: “Als je iedere dag op dezelfde tijd opstaat, een glas water drinkt en een stuk gaat rennen, ontwikkel je een ritme waar je hersenen zich automatisch op gaan aanpassen.”
Hierdoor wordt je na verloop van tijd vanzelf wakker, vaak net iets vroeger dan je wekker zou afgaan.
Omstandigheden
Als je eenvoudig in slaap wilt kunnen vallen en niet constant moe wilt zijn, is het fijn om voor jezelf de beste omstandigheden te creëren. Zorg ervoor dat je een donkere slaapkamer hebt, want teveel licht in je slaapkamer zorgt ervoor dat er in je lichaam serotonine aangemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat je wakker wordt. Als het donker is, wordt serotonine omgezet in melatonine, het slaaphormoon.
Een ander belangrijk onderdeel voor een goede nachtrust is het bed. Wanneer je niet lekker ligt op je matras of je hoofdkussen, is dat niet prettig of bevorderlijk voor je slaap. Je spendeert ongeveer 1/3 van je leven in bed, het is zonde om juist hier geld op te besparen. Zorg er dus voor dat je een goed bed hebt.
Verder is het verstandig om je tv, laptop, Ipad of E-reader uit je slaapkamer te verbannen. Een andere recente studie heeft aangetoond dat mensen die elektronische media gebruiken net voor bedtijd (het staren naar een verlicht scherm) een lagere kwaliteit slaap hebben. Zelfs als ze evenveel slaaptijd krijgen als de mensen die niet ‘s avonds laat naar hun scherm kijken. Het kijken naar een lichtbron stimuleert het brein namelijk op een verkeerde manier, jezelf blootstellen aan dit licht stimuleert namelijk de alertheid. Als je toch iets wilt doen als je in bed ligt, lees dan een boek. Dit zorgt ervoor dat je na het lezen weer goed kan ontspannen en eenvoudiger in slaap valt.
Ontspan voor het slapen gaan
Constant moe zijn komt voornamelijk van stress en spanning. Je wordt hier niet alleen ongelukkig van, het veroorzaakt ook een slecht slaappatroon. Probeer daarom te ontspannen voordat je gaat slapen door te mediteren, yoga, ademhalingsoefeningen, een warm bad of iets anders te doen waarvan jij kunt ontspannen. Probeer wel verschillende soorten lichtbronnen te vermijden zoals de tv, computers, etc.
“Wil je nog meer informatie over slapen? Klik dan hier!”