In deze driedelige reeks zorgen wij dat jullie begrijpen wat koolhydraten, vetten en eiwitten zijn. Vorige keer hebben wij koolhydraten behandeld, we gaan nu verder met eiwitten.
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en vormen een essentieel bestanddeel van onze voeding. Proteïne wordt opgebouwd uit lange ketens aminozuren, de bouwstenen van proteïne. Aminozuren zijn opgebouwd uit een aantal chemische stofjes (zuurstof, koolstof, waterstof en soms zwavel).
Om alle eiwitten te maken heeft ons lichaam 20 verschillende aminozuren nodig. We maken onderscheid tussen essentiële, semi essentiële en niet essentiële aminozuren. Er zijn 12 aminozuren die door het lichaam aangemaakt worden en daarom niet essentiële worden genoemd. Er zijn echter 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan opbouwen (valine fenylalanine, isoleucine, leucine, Lysine, methionine, tryptofaan en threonine). Deze aminozuren moeten we via voeding of supplementen binnen krijgen, omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken.
Al deze aminozuren zijn nodig als bouwstenen voor o.a. ons haar, onze nagels, ons spierweefsel, onze botten, de rode bloedcellen, de productie van enzymen, de neurotransmitter en voor elke nieuwe cel.
Zijn alle eiwitten even bruikbaar?
Ons lichaam kan niet alle eiwitten even goed verwerken/gebruiken. Het lichaam kan goed overweg met essentiële aminozuren. In periodes van bijvoorbeeld stress, heeft lichaam meer van het niet-essentiële aminozuur glutamine (L-Glutamine) nodig. Het lichaam kan in periodes van stress niet voldoen aan de vraag naar L-Glutamine. Dit aminozuur wordt daarom ook wel semi-essentieel genoemd.
Volwaardige eiwitten kunnen weer worden ingedeeld in eiwitten met een hoge of lage biologische waarde (BW). Geen enkel eiwit in onze voeding komt overeen met ons lichaamseigen eiwit. Wel zijn er voedseleiwitten die onze eiwitten benaderen. Het is belangrijk dat we regelmatig completen eiwitten eten om ons lichaam constant te voorzien van alle essentiële aminozuren.
Welke hoeveelheid aan eiwitten is ideaal?
Er is veel discussie omtrent de hoeveelheid proteïne die we nodig hebben in ons voedingspatroon. Schrijvers van fitnessbladen en bodybuilder forums beweren dat je minimaal 4-5g per kilogram lichaamsgewicht moet consumeren. Dit is naar onze mening erg veel. Vaak is tussen de 1-2 gram per kilogram lichaamsgewicht al voldoende. Het is daarom bijna onmogelijk om exact aan te geven wat de optimale hoeveelheid proteïne is.
Wij zijn voorstander van eiwitshakes. Waarom?
Tegenwoordig gaat alles snel snel snel. We besteden onze tijd liever aan leuke dingen (als we even voor iedereen mogen spreken). Daarom zijn eiwitshakes erg handig. Een eiwitshake is zo gemaakt en je kunt het makkelijk meenemen. Wij adviseren om de eiwitshake wel met water in te nemen. Shakes zijn dus handig en goedkoop, maar wij adviseren nog steeds om je eiwitten zoveel mogelijk uit voeding te halen. Een shake na de training kan namelijk echt geen kwaad, maar zie het wel als AANVULLING op je basis voeding.
Ik ben benieuwd naar het 3e artikel over vetten.
Chris,
We zijn ermee bezig. Het artikel zal voor vrijdag online staan.
Welke eiwitten zijn eigenlijk het beste om te kopen?
Beste Koen,
In vlees en vis zitten heel veel eiwitten per 100 gram. Deze zullen wij dus zeker adviseren. Probeer wel kwaliteit vlees en vis te kopen.
Met sportieve groet,
Bram en Melvin
Training, Lifestyle en Voeding
Ik zie het artikel niet staan, zijn jullie hiermee gestopt?
Hoi Ruben,
Je bedoeld het artikel over vetten?
Groeten,
Bram en Melvin