Loslaten
Loslaten, het klinkt misschien wat zweverig, maar ook als je met beide voeten stevig op de grond staat, heb je waarschijnlijk wel eens ervaren hoe heerlijk het is om een opgeruimd huis te hebben, om spullen die je niet meer nodig hebt weg te gooien, of om over een situatie te denken; “weet je wat, ik kan er niets aan veranderen, ik accepteer het”. Niets zweverigs aan dus, loslaten is heerlijk.
Vasthouden
Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Vrienden die meer energie kosten dan opleveren, een baan waar je je eigenlijk allang niet meer goed bij voelt, spullen die je waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken, rancune naar mensen uit het verleden; wat levert het je op? Waarom houden we zo vaak vast aan dingen die niet goed voor ons zijn? Deels komt dat omdat we weten wat we hebben en niet weten wat we zullen krijgen als we het laten gaan. We zijn allemaal een beetje bang voor het onbekende. Vasthouden kan dus te maken hebben met een gevoel van controle. En soms is vasthouden(dheid) prima: vasthouden aan je doel kan je helpen het doel te bereiken. Het verschil is, dat vasthouden aan een gesteld doel gaat over iets in de toekomst, het kan je iets brengen. Iets vasthouden uit je verleden brengt vaak niets dan stress.
Dus laat maar gaan
Om iets nieuws en beters of mooiers te kunnen ontvangen, moet je dus eerst iets anders loslaten. Je hebt de ruimte nodig om nieuwe dingen in je leven toe te kunnen laten. Vaak denken we onbewust dat ‘de grote leegte’ verschrikkelijk is, of dat er niets, of dat er iets minder goeds voor in de plaats zal komen. Terwijl het meestal precies andersom is.
- Vrienden van vroeger die eigenlijk geen vrienden meer zijn, nemen tijd en energie. Je bent misschien bang dat je eenzaam zult zijn als je de vriendschap laat gaan, maar je zult zien dat je juist ruimte creëert voor mensen die nu beter in je leven passen en die je energie geven. Daar is niets mis mee, vrienden komen en gaan.
- Je baan opzeggen omdat je je al maanden of misschien jaren elke ochtend naar je werk sleept; het klinkt eng, je zegt een zekerheid op, maar wie zegt dat er niet ergens een veel betere, leukere baan op je wacht? Als je iets nieuws zoekt terwijl je je oude baan nog hebt, hoeft de overstap niet veel risico met zich mee te brengen. Maar als je niet zoekt zul je ook niet vinden.
- Spullen die je waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken nemen ruimte in beslag, maken het moeilijker om andere spullen terug te vinden en om alles opgeruimd en schoon te houden in huis. Maak daarom een kritische selectie van spullen die je wilt houden, spullen die je nu of op zeer korte termijn nodig hebt. Levert het houden van je oude sleutelhanger verzameling je echt plezier op, of zou het opluchten om het achter je te laten en nieuwe ruimte te creëren? Ga je dat stuk vloerbedekking of die halflege potten verf ooit nog gebruiken, of kies je voor weer een beetje extra ruimte?
- Je bent onrecht aangedaan in het verleden en daar was je boos over. Logisch. Maar hoelang draag je die woede met je mee? Wat gaat dat je brengen? Het is belangrijk om je emoties toe te laten en boos te zijn als je boos bent, in het moment. Maar wanneer de persoon over wie het gaat allang weer verder is gegaan met zijn leven, vraag je dan af wat jou woede nog voor nut heeft. Probeer dan voor je eigen welzijn de keuze te maken om het verleden te accepteren voor wat het is.
Of het nu gaat over mensen, activiteiten, spullen of emoties, overweeg regelmatig of ze je meer energie geven dan dat ze nemen, en maak in dat laatste geval een andere keuze. Je zult zien dat je ruimte creëert voor iets beters.