De geschiedenis
Een kettlebell of girya is een traditioneel Russisch trainingsmiddel. Ze worden al eeuwenlang gebruikt door krachtsporters. In 1704 verscheen het woord voor het eerst in een Russisch woordenboek. Aan het begin van de 19e eeuw gebruikten krachtsporters uit heel Europa ze en trainden ermee.
Een leuk weetje: “Het Mongoolse leger, dat ooit heerste over twee derde van de wereld, droeg bijvoorbeeld grote kettlebells met zich mee. Wanneer het leger niet aan het vechten was, vulden ze deze met stenen en gebruikten ze deze om mee te heffen. Ze konden zo hun conditie op peil houden tussen de gevechten door.”
Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen ze. Ze worden gebruikt door mensen uit alle lagen van de bevolking om hun prestaties en hun algemene welzijn te verbeteren.
Wat is nou precies een kettlebell?
Een kettlebell is in feite een metalen bal met een handgreep aan de buitenkant van de hoofdmassa van de bal. Deze handgreep maakt de kettlebell zo uniek, omdat het bij bepaalde bewegingen zorgt voor een extra as. Voor oefeningen zoals zwaaien, snatches en clean, gaat deze extra as echt meespelen, omdat het lichaam extra vaart zowel moet opvangen als creëren, meer dan nodig is bij dezelfde oefeningen die met andere bells worden uitgevoerd (barbells en dumbbells). Daarnaast zorgt de handgreep ervoor dat de gebruiker de bell op verschillende manier kan vasthouden, voor het uitvoeren van verschillende oefeningen.
Het mooie van kettlebells zit hem in de veelzijdigheid ervan. Alles wat je met een dumbbell doet, kun je ook doen met een kettlebell, en alles wat je doet met een barbell, kun je ook doen met een kettlebell. Wij zeggen niet dat kettlebells een vervanger zouden moeten zijn van dumbbells en barbells, juist niet! Zowel de atleet als de man die kracht en conditie wilt verbeteren, zou er goed aan doen om eens te gaan werken met een kettlebell.
Daarnaast zijn er talloze positieve voorbeelden te bedenken voor instructeurs en PT-ers. Je kunt met één kettlebell veel verschillende oefeningen doen, denk maar eens aan deadlift, squat, front squat, shoulder press, cleans, snatch, swings, curls etc.
Het grote verschil met een dumbell is dat veelzijdigheid van de groep. Een dumbbell kun je namelijk niet met twee handen vastpakken en een kettlebell wel.
Conclusie
Wij zeggen niet dat je dumbbells en barbells moet vervangen. Voor een maximale toename in kracht met een barbell voor de deadlift, squat en bankdrukken, is een zwaar gewicht cruciaal. Dumbbells zijn ideaal voor oefeningen aan één kant en ook voor meer geïsoleerde oefeningen. Wij vinden kettlebells een goed middel als AANVULLING op iedere kracht-conditie training.