Hieronder hebben wij zowel het recept voor de gezonde unieke hamburger, als het recept voor de zelfgemaakte ketchup. Wij zouden het erg leuk vinden als je een foto maakt als je de hamburger zelf hebt gemaakt!
Een collega judoka Mikos Salminen (debuteerde dit jaar op het WK Senioren) is de bedenker van deze heerlijke burger!
Recept Chef Teuvo burger
Ingrediënten:
- Biologische hamburger (of eventueel zelf maken met biologische gehakt en kruiden)
- Groenten mix: prei, ui, champignon, paprika, taugé
- 3 eieren (per broodje)
- 30-50 gram Zilvervliesrijst
- Geitenkaas
- Kokosvet
Bereiding:
- Kook de zilvervliesrijst.
- Mix 3 hele eieren in een kom met de gekookte zilvervliesrijst en doe de helft van het beslag in een kleine koekenpan. Bak deze omelet totdat die aan beide kanten licht bruin is. Vervolgens bak je nog een omelet met het overige beslag.
- De broodjes zijn nu klaar.
- Bak vervolgens de hamburger gaar en wok de groenten.
- Leg één omelet op een bord, leg daar vervolgens de hamburger op, een plak geitenkaas en de gewokte groenten.
- Ten slotte serveer je hierover de zelfgemaakte ketchup (zie de bereiding hieronder) en maak het geheel af door de andere omelet erop te doen.
- Eetsmakelijk!
Zelfgemaakte ketchup
Hoeveelheden voor ongeveer een 1/2 liter saus.
Ingrediënten:
- 1 kilo verse tomaten
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- 1/2 venkelknol, grof gesneden
- 1 stengel bleekselderij, grof gesneden
- Klein stukje gesneden, verse gember
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 1/2 rood pepertje, van zaden ontdaan en gesneden
- Grote handvol basilicum, bladeren geplukt en stelen gehakt
- 1 el korianderzaad
- 1 tl vers gemalen zwarte peper
- Kokosvet
- 150 ml appelcider azijn
- Himalaya zout en zwarte peper naar smaak
- 300 ml water
Bereiding:
- Neem een wokpan en doe hier de ui, venkel en selderij in met wat kokosvet, de gember, knoflook, rood pepertje, basilicumstelen en korianderzaadjes.
- Voeg er vervolgens wat zout er peper aan toe (snufje).
- Laat dit geheel op laag vuur ongeveer 12 minuten pruttelen totdat de groenten zacht zijn geworden.
- Voeg 300 ml water en de tomaten toe.
- Laat dit nog een tijdje zachtjes pruttelen totdat het vocht tot de helft gereduceerd is.
- Voeg de basilicumblaadjes toe en pureer met een staafmixer of in een blender tot het een fijne structuur heeft.
- Druk de saus door een zeef in een schone pan en voeg de appelcider azijn toe.
- Laat nog een tijdje pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft.
- Proef nogmaals en voeg zout en/ of peper toe naar smaak.
- Laat het afkoelen en bewaar in een glazen fles of pot in de koelkast. Op deze manier kan het ongeveer 6 maanden bewaard blijven.
Handige tip:
De ketchup wordt na verloop van tijd rijker van smaak. Bewaar hem eerst twee, drie dagen voordat je hem openbreekt.
Voedingswaarden:
Aantal personen: 1
Calorieën 713 kcal
Koolhydraten 29 gram
Eiwitten 52 gram
Vetten 42 gram