Feiten over buikspieren

Feiten over buikspieren

Hoe zit dat nou met die buikspieren?

Het internet is wat buikspier verhalen betreft een jungle. Het ene verhaal raakt kant noch wal, terwijl er in andere verhalen wel waarheden zitten. Wij vertellen jou hoe het ECHT zit met je buikspieren. Om ons verhaal extra kracht bij te zetten beginnen wij met een les over de anatomie van het menselijk lichaam, in het bijzonder de buikspieren.

De anatomie van de buikspieren

De buikspieren van de mens bestaan uit vier verschillende spieren. Al deze spieren lopen op een bepaalde manier om de buikholte(abdomen, daarom wordt een sixpack ‘abs’ genoemd) heen. Deze vier spieren zijn:

  1. De Musculus Rectus Abdominis, de rechte buikspieren;
  2. De Musculus Transversus Abdominis, de dwarse buikspieren;
  3. De Musculus Obliquus Externus, de buitenste schuine buikspieren;
  4. De Musculus Obliquus Internus, de binnenste schuine buikspieren.

Musculus Rectus Abdominis

Wanneer je het hebt over de sixpack, heb je het eigenlijk over de Rectus Abdominis. Dit is de rechte buikspier. Het is één spier met verschillende tussenpezen waardoor het lijkt alsof het meerdere spieren zijn. Iedereen heeft dus een six- of eightpack, alleen is deze niet bij iedereen zichtbaar.

Musculus Transversus Abdominis

De Transversus Abdominis ligt aan de binnenzijde van de schuine buikspieren(Obliquus Internus en Externus). Deze spier houdt het bekken en de onderrug stabiel.

Musculus Obliquus Internus en Externus

De Obliquus Externus is net als de Rectus Abdominis zichtbaar vanaf de buitenkant. De buitenste schuine buikspieren lopen vanaf de ribben diagonaal naar de voorkant van het bekken. Deze buikspieren worden gebruikt bij het roteren en het zijwaarts buigen van het bovenlichaam.

De Obliquus Internus is niet zichtbaar vanaf de buitenkant, maar minstens net zo belangrijk als de buitenste schuine buikspieren. De binnenste schuine buikspieren worden gebruikt voor de stabilisatie van de torso. Ze lopen net als de buitenste schuine buikspieren van de ribben naar de voorkant van het bekken, maar in tegengestelde richting.

Musculus Erector Spinae

De Erector Spinae is geen spier van de buikspieren, maar wel een belangrijke spier in de stabiliteit van de core. De Erector Spinae is de lange rugspier en loopt vanaf het bekken tot de schedel. Samen met de buikspieren vormt de Erector Spinae een belangrijke schakel voor stabiliteit en balans.

Zichtbare buikspieren

Het doen van oneindig veel geïsoleerde buikspieroefeningen gaat niet voor een zichtbare sixpack zorgen. Het buikspierkwartiertje bij je lokale sportschool dus ook niet, het is een mooi marketingproduct om je naar de sportschool te lokken. Los van het feit dat het doen van oneindig veel sit-ups en crunches niet echt bijdraagt aan het ontwikkelen van (zichtbare) buikspieren, draagt het wel bij aan pijn in de nek en onderrug.

De buikspieren, ook wel sixpack genoemd, worden pas zichtbaar bij een laag vetpercentage. Bij mannen is een vetpercentage rond de 10% vereist en bij vrouwen ligt dit percentage, rond de 15%, iets hoger. Om het vetpercentage te verlagen is een negatieve energiebalans nodig. Een negatieve energiebalans wil zeggen dat er meer energie verbruikt wordt ten opzichte van wat er binnenkomt. Je kan ervoor kiezen om simpelweg meer te bewegen of minder te eten. Maar ideaal hiervoor is een goed trainingsschema in combinatie met een goed voedingsschema. “Abs are made in the kitchen” is dus een juiste uitspraak.

Core-training

De core is letterlijk vertaald ‘de kern’. De core is de kern van het lichaam. Het betreft hier het deel van het lichaam tussen het bekken en de ribbenkast. De spieren in dit deel zorgen voor de stabiliteit in de romp. De buikspieren maken hier onderdeel van uit.

Core-oefeningen

Er bestaan speciale core-oefeningen, maar met een squat, deadlift of standing shoulder press zet je de core ook al aan het werk. In principe genoeg oefeningen voor de core. Dit wil niet zeggen dat je geen specifieke core-oefeningen moet doen. Specifieke core-oefeningen zijn: de plank, de ab rollout en de Swissball handstand. Dit zijn zeer goede oefeningen om de buikspieren, wanneer je al een laag vetpercentage hebt bereikt, extra definitie te geven.

Conclusie

Buikspieren worden niet zichtbaar van oneindig veel crunches en sit-ups. Het buikspierkwartiertje is een goed marketingproduct. Buikspieren worden pas zichtbaar wanneer je een laag vetpercentage hebt. Dit lage vetpercentage bereik je met de juiste combinatie van goed trainen en gezonde voeding. Zichtbare buikspieren kun je wel extra trainen met geïsoleerde buikspieroefeningen en core-oefeningen om ze beter tot uiting te laten komen.

Wil jij ook strakker in je vel en met een strakke buik of zelfs een sixpack rondlopen? Neem contact met ons op.

Number of posts: 
459
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram