Inloggen
De 7 fabels over trainen

De zeven grootste trainingsfabels

Het aantal websites waar je zogenaamd ‘informatie’ over fitness kunt vinden schieten nog steeds als paddenstoelen uit de grond. In de sportschool doen ook allerlei verhalen de ronde. Veel gehoorde verhalen zijn: “ik voetbal dus ik hoef mijn benen niet te trainen” of “ik ga mijn vet omzetten in spiermassa”. Wij moeten je helaas teleurstellen, veel van de verhalen die je leest of hoort zijn (deels) niet waar. Wij hebben zeven veelvoorkomende fabels voor jou op een rijtje gezet en vertellen jou eens flink de waarheid.

Zeven fabels op het gebied van training 

1. Ik zet mijn vet om in spieren

Onzin! Spieren bestaan uit spierweefsel en vet bestaat uit vetweefsel. Er bestaan drie typen spierweefsel, namelijk; dwarsgestreept-, glad- en hartspierweefsel. De skeletspieren bestaan voornamelijk uit dwarsgestreept spierweefsel. Vetweefsel heeft een andere structuur en kan daarom nooit in spierweefsel worden omgezet. Jammer, maar waar.

De voornaamste bouwstenen van spieren zijn eiwitten. Wanneer er door krachttraining scheurtjes ontstaan in de spieren, worden deze hersteld door eiwitten. Zorg ervoor dat je daarvan genoeg binnenkrijgt. 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht is ruimvoldoende.

Om spiermassa op te bouwen, moet je eenvoudigweg goed en hard trainen en een positieve energiebalans creëren (meer eten dan je verbruikt). Om je vetpercentage te verlagen moet je uiteraard ook trainen, maar vooral goed eten, waarbij je structureel een negatieve energiebalans creëert (minder eten dan je verbruikt).

2. Van het buikspierkwartiertje krijg je een sixpack

Sit ups, crunches, leg raises etc. etc. zorgen NIET voor de sixpack. De oefeningen versterken je buikspieren wel, maar een sixpack krijg je niet van enkel en alleen sit ups. Wel een zere nek.

Naast deze geïsoleerde oefeningen zijn er tal van oefeningen waar de buikspieren juist wel gestimuleerd worden. De squat en deadlift zijn hier goede voorbeelden van. Tijdens het tillen van zware gewichten span je automatisch je buikspieren aan en worden ze ook geprikkeld.

Een sixpack wordt pas zichtbaar wanneer je ervoor zorgt dat jouw vetpercentage laag genoeg is (laag genoeg wil zeggen onder de 10-12%).

Een kilo lichaamsvet staat gelijk aan een krappe 8.000 calorieën (verschilt per individu). Niet al het vet dat je bij het sporten verbrandt, komt van je buik. Een sixpack krijg je dus niet door enkel en alleen het doen van veel buikspieroefeningen. Je eetgewoonten en genen bepalen dit voor een groot deel.

3. Ik hoef geen benen te trainen, ik loop al hard/voetbal/fiets

Je kent de plaatjes wel op Facebook, die brede bovenlichamen met dunne beentjes. Als tekst staat er dan vaak bij: ‘why you shouldn’t skip legday’, maar waarom doen veel mensen dat dan toch? Benen worden gezien als één van de minst favoriete spiergroepen om te trainen. Maar waarom?

Veel mensen mijden legday, omdat ze vier dagen later nog steeds moeite hebben om een stap te zetten. Daarnaast zeggen veel mensen dat het niet nodig is om de benen te trainen aangezien zij met een andere sport al genoeg hun benen trainen.

Twee redenen om wel je benen te trainen:

  1. De sterke beenspieren hebben juist een positief effect op je voetbal, hardloop of fiets prestaties.
  2. De benen vormen een groot deel van het lichaam en bestaan uit verschillende spiergroepen. Wanneer je de beenspieren (zwaar) belast zul je ook relatief gezien veel calorieën verbranden. Het vraagt namelijk veel energie van het lichaam. Uitstekend dus voor mensen die als doelstelling hebben om af te vallen.

4. Het doen van cardio is slecht voor je!

Het is belangrijk om te weten dat bewegen alleen al beter is dan stilzitten. Bewegen in de vorm van wandelen, fietsen, krachttraining, voetballen, judoën, tennissen, etc. zullen wij dus allemaal stimuleren. 

Hier in het westen is er namelijk een beweegarmoede en het is moeilijk om sommige mensen überhaupt aan het bewegen te krijgen. Cardio is dus niet slecht voor je, want iedereen sport/beweegt op zijn eigen niveau. Je kan overigens verschillende soorten vormen pakken van cardio. Denk aan een duurtraining of interval training. Het is ook maar net wat voor een doelstelling je hebt en wanneer je een cardio toestel inzet in je training.

Ruil de cardio op de crosstrainer in voor cardio met de battle ropes.

5. Krachttraining is alleen voor mannen

Veel vrouwen denken dat krachttraining alleen voor mannen is. Zij hebben het beeld van een vrouwelijke bodybuilder voor zich en denken dat zij er ook zo uit komen te zien wanneer zij aan krachttraining gaan doen. Een (vrouwelijke) professionele bodybuilder gebruikt per jaar genoeg steroïden om een olifant plat mee te krijgen.

Als man is het moeilijk genoeg om eenvoudig veel spiermassa te kweken, laat staan voor vrouwen. De man maakt gemiddeld tien keer meer testosteron aan dan de vrouw. Testosteron is een lichaamseigen hormoon dat onder andere zorgt voor spiergroei.

6. Lichte gewichten met veel herhalingen zorgen voor “strakke en slanke” spieren

Deze fabel is zo oud als de weg naar Rome. Deze fabel hoor je zo vaak in de sportschool en heeft iedere groepslesdeelnemer (lees bodypump etc.) overtuigd om maar veel herhalingen met een licht gewicht uit te voeren. Je zou er namelijk super slanke en strakke spieren van krijgen. Zelfs zonder dat de spieren groeien en ze sterker worden. Dit is onzin van de bovenste plank.

Wat klopt wel? Het grootste verschil tussen strakke en slanke spieren en ‘grote’ spieren is het verschil in lichaamsvet om de spier heen. De strakke en slanke spieren uit deze fabel zijn simpelweg spieren die niet verstopt liggen onder een enorme laag lichaamsvet.

7. Plaatselijk vet verliezen kan niet

Plaatselijk vet verliezen, bijvoorbeeld rond de buik, bestaat niet.
Hoewel de Slim Belly en andere TellSell uitvindingen ons dat wel willen laten geloven. Je lichaam bepaalt zelf waar het als eerste vet gaat verliezen. Je hebt het du niet zelf in de hand waar je als eerste vet verliest. Bij de man wordt er snel vet opgeslagen op de buik en bij de vrouw rond de heupen. Hier zal je dan ook als eerste vet verliezen. Wil jij een sixpack? Verlaag je vetpercentage en stop met het buikspierkwartiertje om plaatselijk buikvet te verliezen.

Conclusie

Niet alles wat je verteld wordt of wat je leest is waar. Zelfs niet als het door een ‘personal trainer’ is opgeschreven. Personal trainer is helaas geen beschermde naam, iedereen mag zich personal trainer noemen.

Hoe fijn sommige verhalen klinken, ze zijn helaas niet altijd waar. Zo kun je vet niet omzetten in spieren, is het buikspierkwartiertje slechts een marketinginstrument van de sportschool en kun je niet plaatselijk vet verbranden.

Wij hopen je hiermee niet teveel te hebben ontmoedigd. Goede training en begeleiding is essentieel voor het bereiken van je doel. Heb je nog een vraag over een verhaal dat in jouw sportschool de ronde doet? Stel hem gerust hier.

Number of posts: 
461
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram