Knoflook
Wil jij graag wat meer weten over knoflook? Lees dan dit stukje even door.
Knoflook is een van de bekendste smaakmakers van gerechten in de wereld. Toch werd er vroeger anders gedacht over knoflook. Zo zou knoflook o.a. de spieren versterken, je beschermen tegen de pest en zou knoflook de duivels vampieren op afstand houden. Het is allemaal niet waar, maar wel leuk verzonnen. De plant is afkomstig uit Midden-Azië. Er zijn verhalen dat knoflook werd gegeven aan de arbeiders die de piramides bouwen in Egypte.
Voedingswaarde van knoflook:
Voedingsstoffen | Per 4 gram (1 teentje) |
Kcal | 6 |
Eiwit | 0,2 |
Koolhydraat | 1,1 |
Vet | 0 |
Zoals je ziet bevat knoflook weinig kcal. Knoflook wordt altijd in kleine hoeveeleden gebruikt, daarom bevat het weinig kcal. In een gerecht wordt vaak maar een paar teentjes gebruikt. Knoflook is een echte smaakmaker.
Hieronder staan een aantal gezondheidsvoordelen van knoflook:
- Knoflook werkt cholesterolverlagend
- Knoflook werkt bloeddrukverlagend
- Knoflook werkt bacterie dodend
- Knoflook bevat diallyldisulfide, een stof die ervoor zorgt dat ijzer beter wordt opgenomen in het lichaam
- Knoflook bevat veel vitaminen en mineralen en is dus goed voor het hele immuunsysteem.
Dit klinkt goed, maar hoeveel knoflook eet jij per week? Misschien maximaal 2 teentjes, omdat dit zo weinig is zal het weinig gezondheidsvoordelen hebben
Iedereen weet het wel, van knoflook ga je uit je mond stinken. Waarom is dat eigenlijk zo?
De geur van knoflook wordt veroorzaakt door allicine. Allicine is een stof die vrijkomt als het celweefsel van de knoflook wordt beschadigd. Allicine in instabiel en kan dus snel worden omgezet in een andere stofjes. AMS (allyl-methyl-sulfide) is een van die stofjes. Het is een zwavelgas dat wij uitademen na het eten van knoflook.
Tips om je knoflook te pellen
Video: Dé manier om snel je knoflook te pellen!
Video: De snelste manier om knoflook te pellen!