Wat is BCAA

Wat zijn BCAA’s nou eigenlijk?

De afkorting BCAA staat voor: ‘Branched Chained Amino Acids’. Bcaa’s zijn opgebouwd uit 3 essentiële aminozuren genaamd; Leucine, Isoleucine en Valine.
 Ze heten essentiële, omdat het belangrijk is dat je ze via voeding en/of suppletie binnen krijgt, omdat het lichaam ze niet zelf kan maken. Bcaa’s zijn te vinden in eiwitrijke producten zoals vlees, vis, eieren en eiwitshakes. 

Waar bestaan BCAA’s uit?

Deze drie onderstaande aminozuren zijn sterk betrokken bij het onderhoud van de spiermassa. 

Leucine

Leucine is nog iets belangrijker dan de andere twee aminozuren. Leucine heeft invloed op het tegengaan van spierafbraak en stimuleert de eiwitsynthese.

Isoleucine

Dit aminozuur zorgt voor de energieproductie in de spieren. Daarnaast speelt isoleucine een rol bij de opbouw van nieuw spierweefsel.

Valine

Valine zorgt voor het herstel en groei van spierweefsel.

Onderzoek toont aan dat mensen met een hoge bcaa’s inname (bijvoorbeeld vanwege het volgen van een eiwitrijk dieet) minder last hebben van overgewicht en een betere “Body Composition” hebben dan mensen met een lage bcaa’s inname. 

Wij krijgen veel vragen binnen over het nut van extra bcaa’s suppletie?

Wij krijgen veel mailtjes binnen van mensen die het nut niet inzien van extra bcaa’s gebruik NAAST hun eiwitshakes. In veel eiwitshakes zitten bcaa’s toegevoegd alleen dit is echter zo minimaal, dat wij naast shakes ook nog bcaa’s aanraden. Daarnaast hebben losse geïsoleerde aminozuren zoals bcaa’s een enorm positieve werking op o.a. spieropbouw. Van de 20 aminozuren die ons lichaam gebruikt voor spieropbouw, bestaat een derde van de aanwezige aminozuren in de spiercel uit de bcaa’s. Echter, als je voldoende eiwitten binnen krijgt hebben bcaa’s weinig toegevoegde waarde.

Krijg ik ook energie van bcaa’s?

Wat bcaa’s uniek maakt is dat de stofwisseling van de bcaa’s plaatsvindt in de spiercellen. Dit in tegenstelling tot de andere aminozuren, waarbij dat proces plaatsvindt in de lever. Je kunt je voorstellen dat tijdens een zware training de spieren hard moeten werken, dit maakt bcaa’s zo uitermate geschikt te nemen VOOR en TIJDENS de training. Daarnaast onderdrukken bcaa’s het vermoeide gevoel wat wordt veroorzaakt tijdens het trainen.

Zorgen bcaa’s ook voor spieropbouw?

Testosteron, insuline en groeihormonen. Dit zijn de hormonen die het meest verantwoordelijk zijn bij spieropbouw en vetverbranding. Bcaa’s hebben een aantal gunstige werkingen op deze hormonen. Bcaa’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat de testosteron levels langer hoog blijven. Tot slot zorgen bcaa’s voor een betere balans tussen het hormoon cortisol en testosteron, wat nodig is voor een optimale spieropbouw. MAAR… een positieve energiebalans blijft hierbij leidend.

Dus waarom zijn wij grote voorstander van bcaa’s?

Herstelt spierkracht
Leucine, isoleucine en valine helpen de spierkracht te herstellen. Herstel sneller en train met optimale energie en spierkracht.

Houdt spierprestaties op peil
Vertakte-keten aminozuren helpen de energieopslag van de spieren te behouden, gaan vermoeidheid tegen en verminderen de waargenomen inspanning tijdens intensieve trainingen.

Onderhoudt het immuunsysteem
Aminozuren ondersteunen je immuunsysteem en bevorderen je welzijn. Ga stress tijdens de training tegen en blijf fit.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Uit onze eigen ervaring is te merken dat wij beter reageren als wij de dosering opbouwen.
 Week 1: Je begint met 10 gram BCAA’s 5 gram een half uur van tevoren en 5 gram tijdens de training.
 Week 2-3: Je bouwt dit uit naar 15 gram, 7,5 gram een half uur van te voren en 7,5 gram tijdens de training.
 Week 4 en verder: Je bouwt dit verder uit naar 20 gram, 10 gram een half uur van te voren en 10 gram tijdens de training.

Let op: Dit zijn niet de richtlijnen, maar onze eigen ervaring!

 Richtlijnen zijn: 5 gram voor en 5 gram tijdens de training.

Number of posts: 
459
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram