Een doel voor ogen

In het begin van het nieuwe jaar kon ik mij weer meer richten op het opbouwen van spiermassa en maximale kracht! Het gewicht ging weer omhoog evenals mijn kracht.

Na 3,5 maand was het weer tijd om het vetpercentage langzaam te verlagen, om zo uiteindelijk de spiermassa die erbij was gekomen zoveel mogelijk te behouden. 29 maart (jaja op de dag dat de zomertijd begon) werd mijn voedingspatroon weer stap voor stap aangepast. Waar ik de afgelopen 3,5 maand op 3.400 kcal zat, ging het nu eerst een periode naar de 3.000 kcal.

Er werd nog flexibel om gegaan met de kcal, dus de exacte verhoudingen van de macro’s waren nog niet van essentieel belang. Uiteraard wel genoeg eiwitten om zoveel mogelijk de spiermassa te behouden. Het flexibele voedingspatroon gaf mij ook de ruimte om in het weekend af en toe te zondigen. Inplannen en compensatie momenten inlassen. Kies daarom ook een voedingspatroon wat bij jou past als je naar je doel toe werkt. Doe niet iets wat een ander ook doet, omdat hij/ zij daar zoveel resultaat mee heeft behaald. Ieder persoon is uniek en heeft ook andere voorkeuren. Ontdek dus waar jij je prettig bij voelt.
Op 29 maart werden mijn eerste progressie foto’s gemaakt, om uiteindelijk ook na een tijdje visueel de verschillen te kunnen zien. Tip is ook om dit te doen bij je begin niveau. Doe een nul meting en meet tussendoor regelmatig je voortgang.

Op 15 april werd er een 12-punts huidplooimeting bij mij afgenomen door Melvin Schol (mede-eigenaar van Training, Lifestyle en Voeding). Het gewicht was op dat moment 76,1 kg en de 12 punten op het lichaam werden nauwkeurig gemeten.

“Als ik eenmaal een doel voor ogen heb, ga ik ervoor!”

Nederlands Kampioenschappen teams

De weken gingen voorbij en het gewicht nam af. Op 3 juni woog ik 74,3 kg. Eind juni had ik weer het Nederlands Kampioenschap teams, dus dat was weer een mooi streven om onder de 73 kg uit te komen. Zaterdag 27 juni was de deadline en met het gewicht van 72,7 kg was het mij weer mooi gelukt.
Het was een mooie dag, met als eindresultaat 2e van Nederland bij de overgangsklasse. We waren weer gepromoveerd naar de Hoofdklasse (door omstandigheden vorige jaar niet kunnen deelnemen met het team, vandaar dit jaar een degradatie naar de overgangsklasse).

En nu…

Nu het judoseizoen voor mij erop zat en ik eind juli een vakantie had gepland, wilde ik nog wat extra’s doen. Mijn vetpercentage was namelijk alweer flink gedaald en dit wilde ik doorzetten. Even het maximale van mijn lichaam vragen om nog een stuk droger te worden (lees: vetpercentage nog meer verlagen). De lijn werd dus doorgezet en ik ging mijn calorieën nog meer verlagen. De weken voor het NK teams zat ik rond de 2.200 kcal per dag.

Mijn vakantie staat gepland op maandag 20 juli en wat voor mij heel stimulerend werkt zijn einddatums vastleggen waar iets staat te gebeuren. Dit werkt voor mij motiverend en zoals ik al eerder aangaf; zodra ik een doel voor ogen heb, dan ga ik daar voor de volle 100% voor. En wat is er nou leuker om je piekmoment vast te leggen op foto! Ik heb daarom gelijk contact gezocht met Martijn Vonck Fotografie om een datum vast te leggen voor de shoot. Vrijdag 17 juli is het moment. Dit betekent voor mij nog drie weken knallen tot de shoot.

Pieken op het juiste moment

Zoals al aangegeven verlaag ik stap voor stap mijn calorieën om zodoende mijn vetpercentage te verlagen en mijn spiermassa zoveel mogelijk te behouden. Na het NK teams ben ik met 2.100 kcal begonnen. Dit is voor veel mensen genoeg, maar als je soms twee keer per dag intensief traint, dan vraagt dat wel wat van je lichaam. Vanaf 6 juli heb ik mijn calorieën terug gebracht naar de 2.000 kcal. Dit heb ik volgehouden t/m vrijdag 10 juli. Vanaf zaterdag 11 juli, de laatste 6 dagen voor de shoot, ben ik strategisch mijn macro’s gaan indelen en mijn vochtinname gaan reguleren. Zo ben ik vanaf 11 juli steeds 20 gram koolhydraten minder gaan eten:
• Zaterdag: 130 gram koolhydraten
• Zondag: 110 gram koolhydraten
• Maandag: 90 gram koolhydraten
• Dinsdag: 70 gram koolhydraten

De calorie inname ging ook naar de 1.900 kcal deze dagen. Mijn vochtinname bleef tot en met afgelopen maandag nog hetzelfde, maar dinsdag heb ik dit afgebouwd naar 3 liter (met een intensieve training en intensieve werkdag) en de laatste twee dagen is het minimaal.

De situatie nu

Ik ben op dit moment weer spiermassa aan het opbouwen. Na mijn vakantie (7 augustus) woog ik namelijk 72,5 kg en dat kwam mooi uit, want begin september had ik het Nederland Kwalificatie Toernooi judo onder de 73 kg. Hier werd ik kampioen! De beste 6 gingen door naar het NK. Het Nederlands Kampioenschap was afgelopen weekend en helaas ben ik daar als 5e geëindigd. Er is nu wel weer ruimte om wat spiermassa op te bouwen, dus langzaam aan worden de calorieën weer verhoogd.

Belangrijke tip!

Het belangrijkste in het proces is een doel voor jezelf stellen. Heb je geen doel, dan wordt de weg ernaartoe heel moeilijk. Maak je doel specifiek, waarbij een einddatum belangrijk is!

Ook jij kan dit resultaat behalen!
Wil jij ook begeleid worden naar dit resultaat? Klik dan hier voor meer informatie en ga direct aan de slag met jouw doelstelling!

Over de schrijver
Reactie plaatsen